Merülőhelyek
PDF Nyomtatás E-mail
 
Buvárkodás

Közel húsz lenyűgöző helyre vezetünk merüléseket a bázis 3km-es körzetében. A fő vonzerőt a szarukorallokkal benőtt bámulatba ejtő sziklafalakkal jelentik.

Videókat a face : Adriadive oldalon találsz

A természeti látnivalók mellett az emberi tevékenység nyomat is bemutatjuk. (Régmúlt időkben elveszett amfórák, elmerült hajóroncsok, torpedók). Merülőhelyeket  motorcsónakkal közelítjük meg.

A merülésekhez a horvát törvényeknek megfelelően kötelező az érvényes:

  • orvosi igazolás (vagy a helyszínen aláírt nyilatkozat)
  • búvár biztosítás

Megszűnt a Horvát éves merülési engedély!

 

 

 

1.Punta PlankaPunta Planka (Kiskert)

 

Ezen a merülőhelyen 4 különböző falat tekinthetünk meg, amelyek 20méteres távolságra vannak a parttól. Főként haladó búvároknak ajánlott!

A 4 fal névszerint: PLOCA, JAPÁN KERT, FEKETE FAL, valamint VIDA ISTVÁN síremléke, aki a búvárbázis alapítója volt.

Élővilág: gorgónia, macska cápa, muréna, languszta, polip, szent Péter hal,csigák, hold hal,  rája.

 

2. Amphora

 

CsillagMegszűnt, mert valaki volt kedves a vízalatti gyűjteményt ellopni!!!!!!.

 

 

 

3. RoncsKis Smokvica

 

Ahogyan jópár történetből kiderült a hajó cukrot, csokoládét és értékes fűszereket szállított. Pályafutása végét egy szerencsétlen balesetnek köszönheti a második világháború végén, a kis smokvica elnevezésű sziget mellett.

A hajó 15-23 m mélységben fekszik, ezért bármely búvár számára látogatható.

A hajó a baleset következményében nagyon megsérült, vannak olyan részei, amelyek a homokpadon szétszórva találhatóak.

 

4. Nagy Smokvica

 

LangusztaNagy Smokvica alapvetően egy katonai sziget volt.

A környék egyik talán legvonzóbb merülőhelye, az élővilágnak köszönhetően.Itt is több hely közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet.

1. Spic: A háború idején rengeteg katonai hulladékot engedtek a tengerfenékre itt. Ettől függetlenül az egyik legnagyobb élővilággal rendelkező hely napjainkban.

2.Torpedo: 40m-en található.Hossza kb 8m és a Jugoszláv hadsereg által lett elsülyesztve.

3.Völgy: A homokból és kőből álló völgyön áthaladva két irányba is megtervezhetjük merülésünket.Az egyik irányba egy csodálatos gorgónia falat tekinthetünk meg, míg ha a másik oldal felé közelítünk, akkor különböző tengeri élőlények által beborított falat csodálhatunk meg.

4. Kanyon: A völgyhöz hasonlóan két irányba tervezhetjük meg a merülést. A falhoz egy plató vezet amely 3 és 14 m között helyezkedik el majd itt található egy egészen 60 m-ig tartó leszakadás. A merülőhely fő vonzerejeként szolgál, hogy rengeteg polippal találkozhatunk a merülés során, búvárjaink előszeretettel szeretnek játszani és fényképezkedni vele.

 

5. Mulo

 

Csakis haladó búvároknak! Mulo

A merülőhely 10 percre található a búvárbázistól.

A szigeten egy az Osztrák-Magyar Monarchia korából származó világítótorony található.

Ezen a helyen az áramlatok függvényében alakítjuk ki a merülési tervet. Itt is különböző falakat találhatunk. A tengerfenék sziklás, valamint tengerifűvel borított.

Ugyanúgy, ahogy a többi helyen, nagy eséllyel találkozhatunk: langusztákkal, murénával, polippal, gorgóniával, horgász és Szent Péter hallal illetve a szerencsésebbek macska cápával.

 

6. Kis világítótorony

 

A Kis világítótorony elnevezésű merülőhely Kis és Nagy Smokvica mellett fekszik, amely élményekkel teli merülést nyújt legyen szó kezdő vagy haladó búvárról.

A hely állandó lakójaként szolgál két legjobb barátunk a Homár és a Languszta. Reméljük, hogy a halászok nem találnak rá rejtekhelyükre és továbbra is megtaláljuk őket a szokott helyen.

 

Ez csak néhány példa és leírás a merülőhelyeink közül,melyeket folyamatosan bővítünk.Ide szívesen fogadjuk az álalatok készített fotókat és leírásokat.

 

Folyamatosan bővítjük merülőhelyadatbázisunkat,most 2 hétig csak új helyeket keresünk.Íme itt az ideiglenes(jelenleg fotó nélküli )új adatbázisunk,ami napról napra bővül:

 

 

Merülő-hely neve Látnivalók rövid leírás Nehéz-ségi fok mély-ség

1.

Kis Smokvica Roncs

rákok, sziklahalak, polipok,
nyálkáshalak, roncs
A roncs 16-25 m ig helyezkedik el egy enyhén ferde aljzaton.Bal oldalán fekszik .Mérete kb 15 m mert az orrész a sziget másik oldalán 6-7 m -es mélységben leszakadt. előrehaladott korrózió miatt már csak a kormányállás és a farrész maradt egyben afedélzet nagy része széthullott. tanuló 16-25m

2.

Kis Világítóto-rony Languszta

rákok ,sziklahalak,polipok,
nyálkáshalak,
Kiváló merülőhely mind tapasztal mind a kezdő búvárok részére. A tengeri fűmezőn nem kaszálni kell hanem figyelni a kiálló sziklák üregeiben megbúvó rákokat.Sok sonkakagylóval és halrajokkal is találkozhat a merülő.Délkeleti irányban lemerülve elérünk egy nagy sziklákkal határolt részt. aminek az alján szinte minden merülésen találunk hatalmas langusztát illet ve elég sűrűn homárt is. Visszafelé a fűmező között sonkakagyló a sziklák között menyétke és sok sok rák található tanuló 3-33m

3.

Kis Világítóto-rony

rákok ,sziklahalak,polipok,
nyálkáshalak,
Kiváló merülőhely mind tapasztal mind a kezdő búvárok részére. A tengeri fűmezőn nem kaszálni kell hanem figyelni a kiálló sziklák üregeiben megbúvó rákokat.Sok sonkakagylóval és halrajokkal is találkozhat a merülő.A délutáni merülések során 5-0 m között a nappal szembefordulva gyönyörű medúza láncokat láthatunk.Nagyon szép éjszakai merülés során, mert még több rák és polip látható. tanuló 3-33

4.

Nagy Smokvica Bunker Fal

rákok ,sziklahalak,polipok,
nyálkáshalak, amphora,lilagorgónia
A sziget déli sarkán a nyilt víz felől hatalmas lőállások és a sziget belsejébe vezető alagút bejárata ,az őt körülvevő beton építményekkel egyértelmüvé teszi a volt katonai szerepét . Nagy valószínüséggel a Rogoznyicai kikötő védelmét látta el. A merülést a délnyugati oldalon hajtjuk végre de az áramlási és domborzati viszonyok miatt a déli oldalán horgonyzunk le. haladó 5-65

5.

Nagy Smokvica Leszaka-dás

rákok, sziklahalak, polipok, nyálkáshalak, amphora, lilagorgónia, sárga kéregkoral Ugyan ott horgonyzunk mint az előző merülésen de egy érdekes mélybenyúló hasadékot követve 40 m ről már jól látható a széttört ronycs ami egy kisebb hadihajó volt fénykorában most 55m en rágja a tengervíz ami már jól meglátszik rajta. haladó 5-55

6.

Nagy Smokvica Torpedó

Torpedó A 40 m mélyn lévő torprdó hatástalanítása után sem lett kiemelve. Hossza most már 2 darabból tevődik össze 4.5 és 1.5 m. a horgonyt itt 10 12 m en dobjuk de így is úszkálni lehet az 5 m vízben is így nem unatkozik sem a kezdő sem a haladó búvár. A torpedó környékén langusztákkal 20-15 m között nagy sziklák nagy akár egy búvárt is elnyelő üregekben ugor ,tengeri menyétke és az itt megszokot polip és mindenféle rák látható. haladó 5-52

7.

Nagy Smokvica Völgy

rákok, sziklahalak, polipok, muréna, holdhal, amphora, lilagorgónia, sárga kéregkoral Az itt található kis öböl ami előtt vagy estleg benne horgonyzunk, 3-5 m mély , kiváló a gyakorláshoz a tanfolyamok során. Az öböl bejáratától egy mesterségesen kialakított 5-6 m től függőleges falakkal határolt folyamatosan 45m ig mélyülő rész található ami biztonságos merülést tesz lehetővé a nagyobb mélység elérése során. Szélessége 15-20 m.Elérve a 16m-ert már láthatunk lila gorgóniákat ami elég ritka ebben a mélységben.Jobbra fordulva egy gyönyörű falat szemlélhetünk meg. tanuló és haladó 3-48

8.

Nagy Smokvica Kanyon

rákok, sziklahalak, polipok, muréna, holdhal, amphora, lilagorgónia, sárga kéregkoral

Gyakorlatilag haladó 10-50

9.

Nagy Somvica Aláhajlás

rákok, sziklahalak, polipok, amphora, lilagorgónia, sárga kéregkoral haladó 10-65

10.

Nagy Smokvica Dél-Nyugati sarok

rákok, sziklahalak, polipok, lilagorgónia, sárga kéregkoral haladó 5-55

11.

Nagy Smokvica Nyugati sarok

Nagy sziklák között ez és az na meg sokminden tanuló 5- 15 m

12.

Mulo Nyugati fal

tanuló 5-45 m

13.

Mulo Déli fal

N haladó 5-45

14.

Mulo Deep

tecnikai 5-65

15.

Mulo Circle

tanulo 5-15 m

16.

Roncs Vadász-gép

nagyon tauló 5-14 m

17.

Maik Fal

haladó 5- 40m

18.

Maik Fal deep

technikai 5-55 m

19.

Stivanci-ca Horgony

tanuló 5-35m

20.

Stivanci-ca Langusz-ták

tanuló 5-25m

21.

István

tanuló éshaladó 5-33m

22.

Feketefal

haladó és technikai 5-70m

23.

Japánkert

tanuló és haladó 5-40

24.

Kiskert Ampho-rák

tanuló és haladó 5-37m

25.

Cápatojás

tanuló és haladó 5-45m

26.

Deep Languszta

tecnikai 5-65m

27.

Nice Bay

ABC 5m

28.

Havai Fal

haladó 5-37m

29.

Barlang

haladó 10-25 m

30.

Zátony Barlang

haladó 7-32m

31.

Zátony DeepFal

tecnikai 7- 55m

32.

Frances-ca de Rimini roncs

haladó és technikai 36-55m