Fontos információk Horvátországról
PDF Nyomtatás E-mail
 
Blog

 

Általános információk
Honi fizetés a kuna, 1 kuna = 100 lipa. Külföldi valuta beváltható a kempingben, bankokban, pénzváltókban, postákon, utazási irodákban, szálódákban ,kikötőkben.
Vámrendelkezés
A Horvát köztársaság vámrendelkezés összhangban állnak a EU országainak előírásával. Külföldi valuta szabadon be- és kivihető 15.000.-kunáig. Az értékes szakmai, és technikai felszerelés  a  határon kell  jelenteni. Az vendég kíséretben  levő kutyának és macskának hivatalos állatorvos által kitöltött  nemzetközi igazolvánnyal ( oltási könyv ) kell rendelkeznie, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal kellet megtörténnie. Az 500 kunánál értékesebb áru vásárlása esetén, amelyet a külföldi állampolgár kivisz az országból „Porezni cek” (Tax cheque) ellenében az adót visszatérítik. Felvilágosítás: A Horvát Köztársaság vámigazgatóságnál Tel.:016102333,
www.carina.hr
Hitelkártyák
Szinte valamennyi kempingben, szállodában, kikötőben, étteremben és üzletben elfogadják az alábbiakat: American express, Diners Eurocard/mastercard Visa.
Egészségügyi ellátás
Külföldi turisták az orvosi ellátásért nem fizetnek, ha Horvátország és a turista ország között érvényben van az egészségügyi ellátás ingyenességről  szóló egyezmény ( Horvát – Magyar egyezmény érvényben).
Munkaszüneti és ünnepnapok:
 Június   10,22,25,
Augusztus   05,15,
Tűzvédelmi intézkedések:
Ellenőrizzék, hogy mindent megtettek–e annak érdekében, hogy ne keletkezzen tűz! Ne dobjanak el égő vagy gyúlékony tárgyakat, anyagokat környezetükben! Tartsák tiszteletben a „Tüzet rakni tilos„ figyelmeztetést.
Fontosabb telefonszámok
Horvátország nemzetközi: +385,
Mentők  94,
Tűzoltók 93,
Rendőrség 92
Segélykérések az utakon: 987, mobiltelefonról +3851 987
Időjárás jelentés és útinfo: 060 520520
Autóval Horvátországban Okmányok
Horvátországi beutazáshoz az autóvezetőnek rendelkeznie kell vezetői  engedéllyel, forgalmi engedéllyel, valamint a jármű biztosítását igazoló okmányokkal.
Sebességkorlátozás
Lakott területen. 50km/óra
Lakott területen kívül: 80km/óra
Kizárólag járművek rendelkezésre álló utakon/autóút: 100km/óra
Autópályán: 130km/óra
Csapadék
Vizes utakon csökkentsék a sebességet és alkalmazkodjanak az útviszonyokhoz. A tompított fényszóró és a biztonsági öv használata kötelező.
Gépjárművet TILOS alkoholos állapotban vezetni. Nincs megengedett véralkoholszint.
Alapvető kötelezettségek közlekedési baleset esetén:
A közlekedési balesetről először a rendőrséget értesítsék (tel.:92). Biztosítsák a baleset helyszínt és tegyék meg azokat az intézkedéseket  amelyekkel megelőzik az újabb veszélyhelyzetet. Várják meg a közlekedési rendőröket. A közlekedési  balesettel  kapcsolatos problémák intézésről, a horvát biztosító társaság ügyintézésről, a jármű szervizben történő javításról és egyéb, a balesettel kapcsolatos problémákról attól a rendőrtől kaphatnak felvilágosítást, aki a baleset helyszíni szemléjét végzi. Amennyiben a baleset során az Ön autója bármilyen módon sérült, feltétlen kérjen a rendőrtől igazolást,  mert  e nélkül nem lépheti át az ország határát. Ha műszaki segítségnyújtásra van szüksége, vagy a kocsit el kell vontatni a legközelebbi szervizben, hívja a 987-es  telefonszámot.